Ізраїльський польовий шпиталь вчора (28.04) завершив свою місію у Мостиськах (неподалік від кордонного переходу Шегині-Медика). А почав свою роботу 22.03.2022. Хоча до цього тривало двохтижневе приготування на чолі з медичним менеджером польового госпіталю професором Ельханан Бар-Он (Prof. Elhanan Bar-On), який і був його ідеологом. В зв’язку з забезпеченням заходів безпеки деталі роботи шпиталю, вибір напрямків лікування спочатку обговорювався з директором Департамент охорони здоров’я Львівської ОДА професором Орестом Чемерисом Orest Chemerys та президентом Світова Федерація Українських Лікарських Товариств – СФУЛТ професором Андрієм Базилевичем Andriy Bazylevych.
Гуманітарну місію ізраїльських медиків було названо Kochav Meir (СЯЮЧА ЗІРКА) в честь першої жінки на посаді прем’єр-міністра Держави Ізраїль Голди Меїр, яка народилася і до 8 років проожила у Києва (навіть є пам’ятна дошка на будинку в Печерському районі Києва).
Шпиталь розгорнутий біля місцевої школи (при потребі оперували у лікарні неподалік) надавав допомогу у першу чергу внутрішньо-переміщеним особам. Коли черги на кордоні зменшилися, а місцеві жителі «розпробували» якість медичної опіки – кількість бажаючих лікуватися значно зросла, і були навіть в суботу та неділю (не зважаючи на шабат та свята). А згодом почали приїжджати пацієнти навшть зі Львова та інших регіонів. Бо від діагностики до лікування (ліки давали з собою) було цілковито безкоштовно і з великим бажанням допомогти кожному хто звернувся. А лікували справжні світила ізраїльської медицини, серед яких було багато професорів. Було всього 25 лікарів серед 65 медичних працівників,, які представляли найкращі клініки усього Ізраїлю. Загалом з волонтерами – майже 100 осіб персоналу.
Працює лікарня у форматі польового шпиталю у спеціально облаштованих наметах. Починали ізраїльські медики з сортування та первинного огляду. У шпиталі було все необхідне лабораторне обладнання та медикаменти (своя аптека). Було навіть відділення невідкладної допомоги і пологове, а ще – окремий ковідний ізолятор. Найбільші черги були до рфтальмолога і гінекологів. Стаціонарних хворих розміщували у трьох палатах польового шпиталю – для чоловіків, жінок та дітей (правда не в наметах, а в переобладнаних шкільних кімнатах).
29 березня повертаючись до Ізраїлю заїжджав у шпиталь президент світової лікарської організації (WMA 2018-2019 роки), очільник ізраїльського лікарського товариства (2008-2017 роки) професор Леонід Ельдельман (Prof. Leonid Eldelman), який зараз очолює Керівний комітет Українського фонду медичної допомоги (Steering Committee of the Ukraine Medical Help Fund) створений WMA, EFMA та СРМА (зібрали вже більше 2 000 000 Євро – про першу частину гуманітарної допомоги на суму 620 000 доларів писали у попередніх постах, чекаємо на наступні). А 4 квітня там побував і міністр охорони здоров’я Ізраїлю Ніцан Горовіц.
Особливу увагу наші колеги приділили обміну досвідом і навчанням українських лікарів, котрі приїжджали з різних регіонів України. Були тренінги у три зміни, де навчали професійні, сертифіковані інструктори. Обовязковим були практичні відпрацювання на манекенах, які привезені з Ізраїлю (а зараз передані у імітаційні центри ЛНМУ ім. Данила Галицького та Українське Лікарське Товариство у Львові). Теми можна було вибрати від ATLS, BLS, TССС до особливостей рятування дітей. А самим – них створено окрема локація – ІЗРАЇЛЬСЬКА ВІРТУАЛЬНА КЛІНІКА, де реально використовують телемедицину. Навчали користуватися унікальним обладнання трьох типів. Перше представляє собою ультразвуковий датчик, який комутується з мобільним телефоном та може надаватися пацієнтові (частіше пацієнтці) і з допомогою нього передаються дані УЗД спеціалістові – найчастіше використовують у вагітних для контролю за розвитком плода, що дуже допомагає в заспокоєнні хвилювань майбутніх батьків. Але це може дозволяє виявити і реальні порушень вагітності без відвідувань мед закладу (що особливо було корисне в період епідемії Ковіду). Інший “гаджет” представляє прилад з насадками, які передають аускультативну картину легень, серця в реальному часі (доктор тільки підказує куди ставити датчик). Інші його насадки дозволяють передавати чітке відео огляду горла, вуха (ми деколи просимо зробити це звичайним телефоном, але якість не до порівняння, бо добре фокусує на дрібних деталях). Третій прилад – це датчик, який приклеюється до грудної клітки липучками і може передавати ЕКГ. артеріальний тиск!!! та сатурацію кисню, подібно до наших кардіомоніторів (хоча не мають окремих електродів, манжетки тонометра (який не дає спати пацієнтові і напальчного датчика)!!! А лікарям які проходили вишкіл дарували ці прилади з річною безкоштовною підтримкою (представництво компанії є у Києві).
10 березня команда 13 інструкторів ЛНМУ ім.Данила Галицького та Українське Лікарське Товариство у Львові на чолі з професором Андрієм Базилевичем Andriy Bazylevych з великою користю пройшла ці тренінги. Хоча вже всім таких приладів не вистарчило (подарували тільки 2 комплекти – один в імітаційний центр, другий на кафедру внутрішньої медицини №1 Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, що в Львівській обласній клінічній лікарні.
Ізраїльський мобільний госпіталь на території Львівщини сьогодні завершив свою місію і команда повернулася до Ізраїлю. Пролікували за цей короткий час більше ніж 7 тисяч людей. Відбулося дві ротації і в останній третій команді вже було більше 35 лікарів в числі 80 медичних працівників. Зросла кількість україно- та російськомовного персоналу, що значно покращувало порозуміння з пацієнтами.
Завершення місії збіглося з Днем Катастрофи і героїзму європейського єврейства (на крайніх фото – з ФБ сторінки Львівської обласної військової адміністрації.
Ізраїльський мобільний госпіталь на території Львівщини завершив свою місію, але не завершується наша співпраця. Професор Ельханан Бар-Он (Prof. Elhanan Bar-On) директор Ізраїльського центру гуманітарної, невідкладної допомоги та медицини катастроф (у медичному центрі Шиба Sheba Medical Center. з дуже короткими візитами зустрівся з керівництвом Перше медичне об’єднання міста Львова та Львівської обласної клінічної лікарні. Медичний центр Шиба є найбільшою клінікою на Ближньому Сході та вже три роки входить в 10 кращих клінік світу). Славиться своєю онкологією, трансплантацією та реабілітацією. Має один з найкращих симуляційний центр, де проходять з певною періодичністю лікарі клініки відпрацьовуючи необхідні навики. А також приїжджають вчитися лікарі та резиденти (інтерни) зі всього світу.
Також відбулося домовленість про створення Українського лікарського товариства в Ізраїлі, де до тепер ще не було Світова Федерація Українських Лікарських Товариств – СФУЛТ.
Дуже дякуємо нашим ізраїльським колегам. 🇮🇱
Разом до ПЕРЕМОГИ!!!🇺🇦

Від Адмін