ВІТАННЯ ВСІМ з нагоди 45-річчя Світова Федерація Українських Лікарських Товариств – СФУЛТ.

30.05.1977 році Українські лікарські товариства, які діяли тоді у світі прийняли рішення створити спілку і назвали її «СВІТОВА ФЕДЕРАЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ ЛІКАРСЬКИХ ТОВАРИСТВ» з головним осередком в Чикаго, як неурядова організація.

СФУЛТ — це організація, яка історично появилася на теренах зарубіжжя і об’єднала українських лікарів, яких доля закинула за кордон і тих хто народився в родині діасрпорян.

Першим діючим осередком стала Спілка українських лікарів в Чехословаччині (СУЛ) в жовтні 1922 року. Пізніше такі осередки з’явилися у Німеччині, Північній Америці (у США спільно з Канадою), Бразилії, Аргентині, Австралії, Великій Британії, Франції і тощо. Після падіння СРСР такі товариства було створено у Словаччині, Болгарії, Польщі та Росії. Недавно Українське лікарське товариство постало у Чехії, Швейцарії, Анголі, Греція та Японії.

Мета – об’єднання лікарів українського походження в єдину спільноту, проведення наукових медичних заходів та участь у міжнародних медичних конференціях; розвиток професійної майстерності, висвітлення результатів наукових праць українських лікарів, поширення гігієнічних та медичних знань серед населення, пропаганді досягнень медицини і здорового способу життя. Основними було координація зв’язків i співраці українськиx лікарськиx спільнот в світi.

Сучасна ситуація в Україні вимагає об’єднання українських лікарів у всьому світу.

ІСТОРІЯ І ДІЯЛЬНІСТЬ СФУЛТ В 1977-2022 РОКАХ

1 жовтня 1910 р., було засновано Українське Лікарське Товариство у Львові, яке і стало в майбутньому прообразом закордонних українських лікарських товариств. Ініціатива пішла від лікарів із Західної України, оскільки на той час (а це був 1910 рік) інша частина України перебувала під владою Російської імперії. У Великій Україні товариство створили у 1917 році. Після Першої світової війни чимало лікарів виїхало за кордон (а когось — вивезли примусово), де почали створювати осередки товариства. Перша спроба створити таке товариство було у польських таборах інтервованих українців (Каліш, Польша) в 1921-1922 роках. Мала назву «УКРАЇНСЬКА СПІЛКА ЛІКАРІВ, ПЕРЕБУВАЮЧИХ НА ЕМІГРАЦІЇ В ПОЛЬЩІ». Першим діючим осередком стала СПІЛКА УКРАЇНСЬКИХ ЛІКАРІВ В ЧЕХОСЛОВАЧЧИНІ (СУЛ). Перше організаційне засідання 31 жовтня 1922 року у Празі. Засновниками стали 33 лікарі. 10 грудня 1022 року уряд Чехословаччини затвердив статут. Перший науковий з’їзд лікарів був проведений у Празі (1928). Організали видавництво першого медичного часопису за межами України “УКРАЇНСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ ВІСНИК” під редакцією Бориса Матюшенка. Провели ерший науковий з’їзд лікарів у Празі (1928). Домоглися допомоги в освіті майбутніх лікарів (з фінансуванням від уряду Масарика).

Після Другої світової такі осередки з’явилися у Німеччині, Північній Америці (у США спільно з Канадою), Бразилії, Аргентині, Австралії, Великій Британії, Франції і тощо. У 1977 році ці організації прийняли рішення створити спілку і назвали її «СВІТОВА ФЕДЕРАЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ ЛІКАРСЬКИХ ТОВАРИСТВ» з головним осередком Чикаго, як неурядова організація,. Після падіння СРСР такі товариства було створено у Словаччині, Болгарії, Польщі та Росії.

Світова федерація українських лікарських товариств (СФУЛТ) — це організація, яка історично появилася на теренах зарубіжжя. Мета – об’єднання лікарів українського походження в єдину спільноту, проведення наукових медичних заходів та участь у міжнародних медичних конференціях; розвиток професійної майстерності, висвітлення результатів наукових праць українських лікарів, поширення гігієнічних та медичних знань серед населення, пропаганді досягнень медицини і здорового способу життя. Основними було координація зв’язків i співраці українськиx лікарськиx спільнот в світi.

Ми продовжуємо розширювати свою представництво у світі. Зокрема не так давно Українське лікарське товариство постало у Швейцарії, Анголі і Греції. Планують доєднатися Грузія, Вірменія, Ізраїль, Туреччина, Італія, Португалія та Іспанія. Найбільш чисельними є товариства Північної Америки, Німеччини і Великої Британії. Багато наших лікарів є у Польщі.

Кожні два роки проводяться конгреси Світової федерації українських лікарських товариств Перший відбувся у Мюнхені, у 1984 році. Другий — у Відні, у 1988. У квітні 1990 року відновило свою роботу Українське лікарське товариство у Львові, у червні було засновано Всеукраїнське лікарське товариство, а вже у серпні того ж року відбувся третій Конгрес СФУЛТ. Цього разу — в Україні. Це було великою подією, на яку з’їхалося з-за кордону 400 лікарів. Відкриття заходу вирішили провести у Києві, в оперному театрі. Учасники наполягли, аби у залу внесли український прапор і прозвучав національний гімн України. А завершення конгресу відбулося вже у Львівській опері, звичайно з нашим славнем та стягом. Нагадаю, це все відбувалося за рік до проголошення Незалежності! Відтоді конгреси СФУЛТ проводилися кожні два роки у різних містах України: Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Ужгороді, Луганську, Донецьку, Чернівцях, Києві, Тернополі. У Львові — кожні 10 років: у 1990 (проводили його разом із Києвом), 2000 і 2010. В 2016 році конгрес відбувався у Києві у переддень 25 річниці Незалежності України, але йому передував пре-конгрес, який відбувався у Берліні (голова УЛТ Німеччина – д-р Андрій Батрух). В 2018 році в Тернополі з Пре-конгресом в Прагі-Мюнхені. У 2020 через пандемію захід вперше пройшов у форматі онлайн. Але відкриття проводили у Дзеркальній залі Львівської опери. Проте віддалено долучилися 2500 лікарів з Києва, Одеси, Вінниці, Дніпра, Нью-Йорка, Чикаго, Торонто, Каїру, Лондона та Барселони.

Також постійно проводяться різноманітні науково-практичні конференції, інтерактивні форуми (США, Велика Британія, Німеччина). Окремо можна виділити проведення в 2002 та 2005 роках американсько-українських інтерактивних iнтернет-конференцій з питань протидії ВIЛ інфекції i СНІДу. Окреми темами стали дослідження і лікування раку молочної залози, полієміеліт, боротьба з інсультом.

З 2005 року (за ініціативи та організації віце-президента СФУЛТ Роксолани Горбової) створено електронну сітку лікарів — електронний форум, який відбувався щомісяця, іноді у форматі телеконференцій, що надає можливість українським лікарям за кордоном презентувати свої надбання. Нaмiрами були – покращання якості пocлуг oxoрoни здoрoв’я i медичної допомоги у вiддaлeних місцевостях України.

Починаючи із 2014 року, у зв’язку з військовими подіями на Сході України, запроваджено сертифіковані тренінги з травматології, засад надання домедичної допомоги, тренінги для хірургів із сучасних методів лікування в умовах бойової ситуації (д-р Роксолана Горбова). Зокрема було розроблену програму American College of Surgeons та курси National Association of Emergency Medical Technicians – PHTLS (Долікарнняна підтримка життя пораненого), яку пройшли 12 українських хірургів у США в травні 2014 року. 4 лікарів пройшли офіційний вишкіл в Німеччині в жовтні 2014 року за програмою Tactical Combat Casualty Care (ТССС) – Тактична допомога раненим бійцям. Ще в жовтні 2013 році перші 6 хірургів пройшли офіційний вишкіл у США ATLS – (Розвинена підтримка життя пораненого) та RTTDC – (Курс розвитку команди догляду поранених у віддалених місцях), які розраховані для хірургів-травматологів. В 2015 році додатково 5 хірургів пройшли вишкіл в Англії. З 2015 року сертифіковані курси проводяться в Україні. А в 2019 році у Львові проведено сертифікований курс “STOP BLEEDING”.

Важливою участю в АТО стала передача 11 тон допомоги з США (голова УЛТПА Борис Буняк), котра 10 000 джгутів SWAT, компресуючі повязки, системи фільтрації води, лікарські засоби, високобілкові харчі, теплий одяг, спальники.

Також здійснюється передача медичного вантажу і пов’язок (біля 50 тон) з Німеччини. Українська діаспора долучилася до лікування та реабілітації бійців АТО.

Є окремі довготривалі проєкти. Після Чорнобильської аварії професор Володимир Вертелецький зі США займався дослідженням впливів на формування вроджених вад у дітей в Україні. Всім новонародженим на територіях, прилеглих до Чорнобильської зони (Хмельницької, Рівненської і Волинської областей) почали проводити скринінгове обстеження і якщо виявляли ваду, фіксували її за міжнародними стандартами. Міжнародний благодійний фонд «ОМНІ-Мережа для дітей» в Україні (де професор Вертелецький є директором) запропонував збагачувати борошно фолієвою кислотою. Цей вітамін запобігає вродженим вадам, а саме ураженню спинного мозку. Лікарі, звісно, призначають його вагітним, але це може відбуватися на етапі, коли у зародка вже сформований спинний мозок та хребет, і, відповідно, може бути запізно. Збагачувати борошно фолієвою кислотою — це світова практика, і коли ми відправляємо українське борошно на експорт, також збагачуємо його цим вітаміном. А от те борошно, яке реалізується на українському ринку — ні. Для виробників це не коштуватиме дорого, проте без законодавчої вказівки вони цього не робитимуть. Організоване засідання комітету з охорони здоровя та материнства ВР України (2018) з питань запобігання вроджених вад в Україні з участю міжнародних експертів. Уже був законопроєкт, який передали на розгляд Верховної Ради, але через те, що каденція парламенту завершилася, все довелося починати спочатку.

УЛТ Північної Америки (УЛТПА) відновило у 1955 року видання журналу “ЛІКАРСЬКИЙ ВІСНИК” (заснований ще у 1898 році), який розповсюджується у всіх регіонах України.

З 2009 року започатковано французько-українську освітню Програму для українських фахівців у сфері охорони здоров’я та фармації (голова УЛТ Франції – д-р Олександра Гомула) у співпраці з французькою неурядовою громадською організацією «Асоціація французько-української співпраці у сфері охорони здоров’я та фармації». Організовано 82 поїздки до Франції, Німеччини, Італії, Іспанії, Греції, Грузії, Португалії, Великобританія, Шотландія, Швейцарії, Швеції та Мароко. Прийняли участь 4115 лікарі всіх спеціалізацій, фармацевти, студенти, інтерни медичних університетів зі всієї України (90% учасників – не з Львівщини). Метою проекту є ознайомлення вітчизняних лікарів і студентів медичних університетів із однією з кращих у світі моделей охорони здоров’я, роботою медичних установ та системою підготовки медичних кадрів у Франції, відвідування спеціалізованих музеїв медицини тощо.

Але в липні 2021 року відбулася міжнародна медична науково-практична конференція ” Здоров’я та пандемія Covid – 19″. Організаторами були СФУЛТ, УЛТ-Польщі, УЛТ-України, УЛТ-Німеччини, УЛТ-Північної Америки. Віддалено долучилося 247 учасників. Засідання відбулося в Українському Народному домі м. Перемишль, збудованому в 1904 році. Вітав учасників очільник міжнародного відділу Головної Палати лікарів Польщі (Naczelna izba Lekarska) і Підкарпатсько] Палати лікарів д-р Войцех Домка. «Україно–Польські Конференції з Радіології» Львів-2015, 2016; Сандомеж-2015, Жешів-2018).

Міжнародна науково-практична конференцію з нагоди 150-річчя Львівського лікарського товариства (2017), на якій були присутні 350 лікарів з усієї Польщі, США. Проведено виїзне засідання Головної Лікарської палати Польщі (Naczelna Izba Lekarska).

УЛТ Німеччини. Багато допомагають у стажування українських лікарів. Підготовано та реалізовано проект «госпітації» та стажування лікарів з усієї України спільно з Інститутом Молдова-Лейпциг, УЛТ Німеччини за підтримки Федерального міністерства охорони здоров’я Німеччини (BMG) (2017-2018 рр). В 2020 році започатковані зустрічі-семінари Українського Лікарського Товариства Німеччини (Берлін, Гамбург, Гановер, Магдебург, Дюсельдорф). Лікарі різноманітних спеціальностей і медичні працівники різних земель Німеччини діляться своїм досвідом та своїми науковими здобутками.

УЛТ у Львові 8 років проводяться забіги “Здоровий ЛІКАР – здорова НАЦІЯ”, які приурочеиі Дню медичного працівника. В доповідні роки приймало участь 100-150 учасників) різних вікових груп – від 3 до 80 років. Також з 2016 року доєднався Хмельницький. Ав 2018 році під час проведення 17 конгресу СФУЛТ провели забіг у Тернополі. В ковідні 2020 та 2021 році проводили індивідуальні забіги. Цього року бігли і Львів, Київ, Запоріжжя і Цюріх, Нью-Йорк, Відень. В Ольденбургу провли велозабіг.

Цікавим є проект створенн ТЕРЕНКУРу у Львові за участю волонтерів Глобальної освітньої мережі GLEN з Польщі та Словенії (2019-2020). Цей досвід СЕЖОК Здоровя іде з Німеччини та Швейцарії з середини 19 століття. Але розвинутий тільки в курортних містах. Наш досвід це організація у індустріальних великих містах. Маршрут, прокладений на місцевості – в парку – для лікування за допомогою піших прогулянок з дозованим фізичним навантаженням. Створено три кардіологічні стежки (0,560 км; 1,175 км і 1,845 км) та дві загально-оздоровчі стежки (2,515 км та 3,065 км). які обладнані п’ятьма інформаційними стендами з картами та інформацією про оздоровчу ходьбу, історію теренкурів, цікаві місця парку. Також розміщені п’ять загальнодоступних спортивних майданчиків.

В майбутньому досвід створення Теренкурів заплановано поширити в інших міста України та в Каліші (Польща). Можемо долучити і інші країни (Німеччина та Швейцарія)..

Сучасна ситуація в Україні вимагає об’єднання українських лікарів не тільки на Батьківщині, в Україні, але й всього світу, куди їх занесла доля.

Від Адмін